30 Nisan 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara11°C

KEMİK ERİMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Kemik Erimesi Nedir? Kemik Erimesi Nasıl Önlenir,Kemik Erimesi nasıl anlaşılır ve Kemik erimesi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kemik Erimesinden Korunmanın Yolları

20 Ekim 2017 Cuma 20:06

Kemik erimesi nedir?

Kemik erimesi tıpta osteoporoz olarak bilinir ve yaygın inanışın aksine çok da az rastlanan bir durum değildir. Osteoporoz, gözenekli kemik anlamına gelmektedir. Normalde kemiğin yapısı süngerimsi olurken, osteoporoz durumunda bu gözenekler büyümekte ve çoğalmaktadır. Bu durum kemiğin daha güçsüz daha kırılgan olmasına neden olur ve kemik erimesi bu şekilde meydana gelir.

kemik-erimesi.jpg

 

Nasıl anlaşılır?

Yaş ilerledikçe kemik yoğunluğunun azalmaya başladığını söyleyebiliriz. Kadınlarda 50 yaş civarında başlayan menopoz da kemik erimesine neden olabilmektedir. Öncelikle kemik yoğunluğu ölçümü yapılması bu hastalığın teşhisi hususunda gereklidir. Teşhisten sonra tedavi sürecini başlatarak kemik erimesinin önüne geçilmeye başlanabilir.

Kemik erimesinin önlemenin yolları nelerdir?
 

Bu konudaki en önemli faktör kalsiyum oranının vücutta çok düşük olmasıdır. Yeterince kalsiyum alınmazsa kemikler güçlü yapılarını kaybederek daha güçsüz hale gelmeye başlarlar. Bu nedenle süt ve bazı süt ürünlerini gerektiği kadar, günde belli miktarlarda tüketmek kemik erimesini önlemede en başta gelen önlemlerden biridir.
Bir başka önleyici etmen ise, kemiklerin en büyük dostu olan D vitaminidir. D vitamini eksikliği kemik erimesini arttırdığı için özellikle güneşli günlerde bu hastalıkla savaşan insanların güneşe çıkması, ancak çok fazla olmamak kaydıyla güneşten ihtiyaçları olan D vitaminini vücuda almaları gerekmektedir. Yalnızca güneşten değil, balıktan da bol miktarda D vitamini alabilirsiniz. Unutmayın ki D vitamini, kalsiyumun bağırsakta emilmesini sağlaması açısından oldukça gereklidir. 

Kemikler nasıl güçlü tutulabilir?
 

Kemikleri güçlü tutabilmek adına tuz tüketimini de azaltabilirsiniz. Kafeinli ürünlerden uzak durmalı, aynı zamanda çay, kola, kahve gibi içecekleri sık tüketen biriyseniz bunları azaltarak belki de tamamen bırakmaya çalışmalısınız. 
Kemikleri zorlamayacak olan hafif yürüyüşler de faydalı olacaktır. Ağırlık kaldırmak veya vücudu gereğinden fazla yorabilecek egzersizler kemik yapınıza daha çok zarar verebileceğinden, kemik erimesi hastalığı olan biriyseniz bu tür egzersizlerden uzak durmalısınız. Tüm bu egzersizleri doktor tavsiyesi doğrultusunda yapmanız çok önemlidir.
Tüm bu önlemlerin yanında, en baştan beri sağlıklı bir beslenme hayatına sahip olmak gereklidir. Besinleri gerektiği kadar doğru bir şekilde tüketmek sizi kemik erimesinden koruyacağı gibi çeşitli hastalıklardan da uzak tutacaktır. 

 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.