• BIST 95.126
  • Altın 203,029
  • Dolar 5,1528
  • Euro 5,8628
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C

E-Devlet şifresi nedir?

E-Devlet şifresi nedir?
E-Devlet şifresi nedir, e-devlet şifresi nasıl alınır , e-devlet şifresini unutunca ne yapmalı?

E-DEVLET ŞİFRESİ NEDİR?

Resmi kurumların internet ve bilişim dünyasını tam anlamı ile kullanması, pek çok prosedürün de ortadan kalkmasını sağladı. Özellikle devlet dairelerinde saatlerce sıra beklenerek yapılan işlemler, hem kurumların hem de vatandaşların vaktini çalarken, günümüzde ise devletin teknolojiyi etkin şekilde hizmet amaçlı kullanması sayesinde bu sorunlar da ortadan kalktı. Bugün neredeyse tüm resmi daireler, internet üzerindeki resmi portallardan hizmet vermeye başladı.
Bilinen en yaygın ve en önemli hizmetlerden biri ise, kuşkusuz ki e-devlet hizmeti. Elektronik olarak devletin internet dünyasındaki izdüşümü şeklinde tasvir edilebilen hizmet, tüm bakanlıklar, emniyet kurumları, askerlik hizmetleri ve resmi daireleri kapsayacak hizmetlerin tek çatı altında birleşmesini sağladı.

E-Devlet’e Nasıl Girilir?
E-devlet uygulamasına, ilgili internet sitesi üzerinden ulaşılmaktadır. Her vatandaş, TC kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile sisteme giriş yapabilmektedir. Çünkü bu sistemdeki profiller, doğrudan kişinin kendisi ile alakalı olduğu için, giriş bilgileri kişiye özeldir ve gizli tutulmalıdır.
Diğer taraftan, sisteme dâhil olabilmek adına kullanılan şifreler ise daha önce hiç alınmadı ise doğrudan PTT hizmet binalarından alınabilmektedir. Çok cüzi bir miktar karşılığında alınan şifreler, daha sonrasından kişi tarafından değiştirilmelidir.

E-Devlet Şifresi Ne Amaçla Kullanılır?
Devletin internet platformuna girilebilmesi için ihtiyaç duyulan e-devlet şifresi, her bakanlığın hizmetlerine ulaşabilmek adına kullanılmaktadır. Sadece bakanlıklar değil, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Müdürlüğü gibi güvenlik güçlerinin hizmetleri de bu sayfalarda kendine yer bulmaktadır.
Devlet tarafından açılan sınavlar, mesleki yeterlilik belge takipleri, dava takipleri, iş güvenliği ve işçi sağlığı gibi önemli dosyalar da bu adresten ulaşılabilen hizmetleri kapsamaktadır. E-devlet şifresi, tüm bu belirtilen hizmetlere ve çok daha fazlasına ulaşmayı kolaylaştırmaktadır.

Eğer e-devlet şifresi unutulur ise, yeniden PTT’ye gidilerek ikinci bir şifre başvurusunda bulunulur. Bu şifre yeniden şifre talebi mahiyetinde değerlendirilir. Belli bir ücret ödenerek yeniden alınan e-devlet şifresi, kişinin sürekli hatırlayacağı ve kimse tarafından tahmin edilemeyeceği şekilde yeniden değiştirilmelidir. 
E-devlet hizmeti ve e-devlet şifresi, her anlamda toplum yararına kullanılan bir sistemin ana parçalarıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5769 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İlgili Haberler
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Gazete TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0554 428 64 45 | Haber Scripti: CM Bilişim